Wist je dat je oren erg gevoelig zijn? Bij veel dagelijkse activiteiten loop je het risico je gehoor te beschadigen, en deze schade kan zelfs permanent zijn. Zo kun je tinnitus oplopen door het luisteren naar harde muziek en heeft het op de verkeerde manier schoonmaken van je oren ook risico’s. Wil jij alles weten over het voorkomen van gehoorschade? Wij hebben het in deze blog voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en zorg goed voor je gehoor.

Wees voorzichtig met het schoonmaken van je oren

Je oren maken oorsmeer aan om ervoor te zorgen dat vuil dat in de gehoorgang terechtkomt, makkelijk naar buiten gewerkt kan worden. Het kan echter voorkomen dat je oren teveel oorsmeer aanmaken, wat vervelend aan kan voelen. Veel mensen hebben de neiging om hun oren met een wattenstaafje te reinigen. Dit doet echter meer kwaad dan goed. Het wattenstaafje kan het oorsmeer namelijk dieper het oor induwen, waardoor dit zich ophoopt voor het trommelvlies. Hier kun je er vervolgens niet meer bij. Ondertussen zal deze berg oorsmeer er wel voor zorgen dat je slechter hoort. Gelukkig is dit probleem omkeerbaar. Bij de huisarts of de audicien kun je namelijk makkelijk je oren laten uitspuiten om dit soort diepe ophopingen te verwijderen. Je zult zien dat je daarna weer goed hoort.

Bescherm je oren goed

Houd je wel van een concert-, theater- of bioscoopbezoek? Dan weet je ook dat het geluid op deze plekken vaak erg hard kan staan. Bij het bezoeken van concerten of tijdens een avondje in de kroeg draag je dus het beste oordopjes. Deze beschermen je oren voor de harde muziek en zorgen ervoor dat je geen permanente gehoorschade op kunt lopen. Let zelf ook op wanneer je muziek luistert of TV kijkt met een koptelefoon op of oortjes in. De meeste smartphones geven tegenwoordig al een waarschuwing wanneer je een veilig volume overschrijdt. 

Wat te doen als je toch gehoorschade hebt?

Merk je toch dat je gehoor achteruit gaat? Dit kan veel redenen hebben. Een bezoekje aan de audicien is daarom wijs. Extra fijn; tegenwoordig kan de audicien aan huis ook bij jou langskomen. Zo hoef je dus niet eens de deur uit om je oren te laten nakijken. Een audicien zal een gehoortest doen en kan zo bepalen wat je precieze gehoorschade is. Het kan zijn dat een hoortoestel je zal helpen om beter te horen. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten modellen hoorapparaten op de markt tegenwoordig, en zul je er eentje uit kunnen kiezen waarvan je amper merkt dat je hem draagt.