Stagair vs Fulltime werknemer

Dagenlang naar een scherm staren, jezelf afvragen of je LinkedIN wel is geupdate, en hopen dat ze je CV wel goed vinden. Deze drie dingen en meer komen voor als je op zoek bent naar een baan. De periode na je hogeschool of universiteit is er eentje van veel spanning en stress. TIjdens je studie heb je alle vertrouwen dat je later een baan zal vinden. Maar als puntje bij paaltje komt en je op de stoep van je faculteit staat met een diploma in je hand is de werkelijkheid heel anders. Begrijp me niet verkeerd, werken is niet nieuw voor me. Tijdens de studie heb ik vaak genoeg aangeklopt bij bedrijven om daar te kunnen werken als stagiair. Een half jaar later kon ik dan ook vaak bij deze bedrijven terecht als werkstudent. Dat was helemaal geweldig. Ik kreeg exact dezelfde werkzaamheden maar kreeg er meer voor betaald!

Even vergelijken

Toch is het vinden van een baan na je studie heel anders dan het vinden van een baan tijdens je studie. Ten eerste gaat het om veel meer geld. Als student is het niet ongewoon om meer uit te geven dan er binnenkomt. Zelf heb ik altijd circa 200 euro in de maand moeten lenen van DUO om rond te komen. Maar als je met die instelling te werk gaat tijdens het zoeken van een baan na je studie sta je binnen de kortste keren op straat. Ten tweede willen bedrijven altijd banen geven aan studenten omdat ze nog studeren. Ze vinden het prettig om je er vroeg bij te hebben. Dit staat immers goed voor hun imago, zelfs al kan je als stagiair of werkstudent eigenlijk vrijwel niks.

Oeps, verkeerde locatie!

Een goed voorbeeld van dit tweede punt ervaarde ik toen ik 20 jaar oud was. Ik had net een stageplek bemachtigd bij AFK, een verzekeringsbureau. In de eerste week bestonden mijn werkzaamheden voornamelijk uit het bureau leren kennen en de koffie uitdelen. In de tweede week steeg mijn werkdruk echter toen ik gevraagd werd om een vergaderlocatie te boeken voor mijn leidinggevende en een potentiële klant. Het ging hier specifiek om de vergaderlocatie Nijmegen. Ik was blij dat ik eindelijk iets belangrijkers te doen kreeg dan het inschenken van koffie en racete naar de computer om op te zoeken hoe zoiets moest. In alle haast bleek ik de verkeerde vergaderlocatie te hebben gereserveerd. Omdat ik student was en mijn leidinggevende weinig van me verwachtte waren er geen repercussies. Dit is heel anders als je later aan de slag gaat met een diploma op zak. Kortom: maak je borst maar nat!

Geef een reactie