PostNL en andere bezorgdiensten hadden het ontzettend druk afgelopen jaar. Door de maatregelen die werden ingevoerd naar aanleiding van het Coronavirus zorgden ervoor dat er meer werd besteld dan ooit tevoren. Naar de winkels gaan om kleding te shoppen, een cadeautje te kopen of je huis op te leuken met nieuwe meubels zat er helaas niet in. Maar gelukkig mocht bestellen op het internet nog wel en dat deed iedere Nederlander dan ook massaal. Misschien heb je zelf ook wel spullen online verkocht en op moeten sturen naar de koper. En misschien is dit ook al een keertje mis gegaan. Het opsturen van een pakketje is dan ook niet zonder risico’s. Toch kan je deze risico’s gelukkig wel beperken en hoe je dat doet lees je in dit blog.

Wat wil je versturen?

Wanneer je een pakketje gaat versturen is het allereerst belangrijk om te bepalen om wat voor soort pakketje het gaat. Bij de bezorgdiensten wordt er onderscheidt gemaakt tussen een brief, een brievenbuspakket, een normaal pakket en een groot pakket. Alle objecten die niet meer door de brievenbus kunnen maar kleiner zijn dan 176 x 78 x 58 cm worden beschouwd als een pakket. Daarnaast mag een normaal pakket niet minder wegen dan 3 kilo maar ook niet meer dan 30 kilo. Wanneer dit wel het geval is wordt het pakket beschouwd als een groot of speciaal pakket. Ieder soort pakket of brief heeft zijn eigen tarief bij de bezorgdiensten. Welk tarief op jouw van toepassing is kun je het beste even opzoeken op de website van de bezorgdienst waardoor je, je pakketje wilt laten bezorgen.

Hoe verpak je, je object?

Weet je wat je gaat versturen en wat voor pakket het is? Dan is de volgende stap het object inpakken in verpakkingsmateriaal. Het meest populaire en betrouwbare verpakkingsmateriaal om een object in te versturen is een kartonnen doos. Je kunt een gewone kartonnen doos kopen of ophalen bij de winkel maar je kan ook dozen kopen die speciaal zijn gemaakt voor het verzenden van een pakket. Deze dozen bestellen doe je makkelijk online en hebben altijd de juiste maten. Dat is wel zo fijn omdat je dan niet de doos hoeft te verknippen of moeite hoeft te doen met vouwen. Heb je alsnog ruimte over en heb je een kwetsbaar object? Vul de doos dan altijd op met wat extra vulling. Kranten zijn hier een mooi voorbeeld van maar ook bubbeltjesplastic doet het altijd erg goed.

Heb je het juiste adres?

Misschien een voor de hand liggende tip maar we zien het nog vaak genoeg fout gaan in de praktijk. Het juiste adres op je pakket noteren. Zorg altijd dat je het adres dubbelcheck voordat je het pakket verstuurt. Het zou toch zonde zijn als je pakketje op een heel verkeerd adres aankomt. Niet alleen vervelend voor de verkoper maar ook voor jou. Het adres nog een keertje checken is namelijk zo gedaan en scheelt jullie beide een hoop gedoe.