Een tuin zit als het goed is helemaal vol met leven, zowel flora als fauna. Maar niet alle fauna wil je in je tuin hebben, anderen wil je juist wel. Slakken knagen aan de blaadjes, terwijl bijen weer de boel verstuiven. In deze blog vertel ik je meer over een paar beestjes die in menig tuin voorkomen, zowel gewenst als ongewenst. Maar waarom zijn ze gewenst of ongewenst? Lees je mee?
Wel, het lieveheersbeestje
Eén van de beste beestjes voor in je tuin is het lieveheersbeestje. Over het algemeen brengt een bezoek aan een lieveheersbeestje een glimlach op ieders gezicht, we associëren het ook met geluk. Het lieveheersbeestje zorgt er in de tuin goed voor dat de bladluizen in je tuin geen kans maken. Ze eten ze namelijk graag op. Eén van de functies van dit leuke beestje.
Niet, de taxuskever
Een kruiper die je liever niet in je tuin hebt, is de taxuskever. Zoals de naam al suggereert doet deze kever, die je kunt herkennen aan zijn zwart met geel gestipte uiterlijk, zich te goed aan jouw taxus. Heb je last van de taxuskever? Zet dan aaltjes tegen taxuskever uit om deze op een natuurvriendelijke manier uit jouw tuin te bannen.
Wel, de sluipwesp
Over het algemeen zijn we niet blij als er wespen in onze buurt te vinden zijn maar in het geval van de sluipwesp is dat anders. Daar heeft je tuin wel baat bij. Sluipwespen zorgen er in de tuin voor dat vervelende beestjes ook opgegeten worden. Zo houden ze erg van vliegen maar, net zoals het lieveheersbeestje, ook van bladluizen. Ze worden vaak als natuurvriendelijke manier ingezet om ongedierte te bestrijden.
Niet, de langpootmug
Net zoals we het niet zo op wespen hebben, hebben we het ook niet op muggen. De langpootmug wil je ook niet in je tuin en vooral hun larven, de emelten, wil je niet. Deze zorgen er namelijk met hun eetlust voor dat jouw gazonnetje er niet beter op wordt. Emelten zien eruit als kleine wormpjes die gele en kale plekken op het gazon veroorzaken.
Wel, het gaasvliegje
Laten we dit verhaal afsluiten met een diertje dat je wél in de tuin wilt. Ondanks dat we vliegen snel vervelend vinden, is het gaasvliegje wel welkom in de tuin. Dit vliegje heeft een klein lijfje en doorzichtige vleugels, deze vlieg heeft zijn naam duidelijk aan de naam te danken.