Overal ter wereld wordt het een steeds groter probleem, de vervuiling. Heel de wereld wordt vervuild omdat mensen hun afval niet op de juiste manier weg gooien. Het is niet zo moeilijk om gewoon je afval netjes in de prullenbak te gooien in plaats van het midden op straat, of nog erger, in de zee te gooien. Met een paar kleine aanpassingen worden er veel grotere problemen opgelost dan we soms denken. Zowel de overheden als ook de bedrijven gaan steeds bewuster om met het milieu en nemen maatregelen.
Bewust omgaan met afval
In bijna elke wijk in Nederland staan er tegenwoordig verschillende afvalbakken. Een afval bak voor restafval. Een afvalbak voor karton en papier. En een afvalbak voor GFT afval dus groente, tuin en fruit. Dan zijn er ook nog aparte zakken waar je je plastic in kan doen die ook 1 keer in de week wordt opgehaald. Het is natuurlijk veel makkelijker om al je afval in 1 vuilniszak te doen in plaats van dat je allemaal losse zakjes hebt waar je je afval in weggooit. Maar als je net even die extra stap neemt om je afval te scheiden kan het veel problemen oplossen. Ook tijdens een eventuele verbouwing krijg je te maken met flink wat afval. Een big bag huren is dan een prima manier om je afval goedkoop, snel en verantwoord af te laten voeren. Big bags zijn te verkrijgen voor diverse soorten afval. Op deze manier kan je het afval meteen scheiden voordat het afgevoerd wordt. Op de site van gpgroot.nl kan je alle informatie vinden.
Schade aan het milieu
Iedereen heeft er inmiddels wel eens van gehoord, de plastic soep. Dit is een van de grootste afvalproblemen van deze tijd. De plastic soep is de verzameling van grote hoeveelheden plastic en ander afval in oceanen en zeeën. De drijvende vuilnis belt bezit een groot gebied in het noorden van de grote oceaan. Het gebied bevat ook bijna meer dan 100 miljoen ton aan afval. Voor veel dieren die in de zee leven is dit een groot probleem. Doordat het overal drijft gaan de dieren het plastic opeten omdat ze denken dat het plankton is. Als de dieren dit opeten worden ze vergiftigd en kunnen ze zelfs overlijden. Vooral zeeschildpadden en vissen hebben hier last van. Door een paar kleine, makkelijke aanpassingen kan dit probleem goed opgelost worden. Als we met z’n allen bewuster om gaan met ons afval zal dit voor de natuur zoveel beter zijn.