Alles wat je moet weten over cartridges

Een inktcartridge is een onderdeel van een inkjetprinter. Dit is anders dan bijvoorbeeld een laserprinter, welke met een toner print, of een matrixprinter die met een inktlint werkt.

De cartridge of inktpatroon heeft een aantal reservoirs die gevuld zijn met inkt. Deze moeten natuurlijk regelmatig vervangen worden. Daarbij het de cartridge vaak een chip voor de communicatie met de printer en elektrische contacten. Via de chip kan een computer zien of er nog voldoende inkt is en of de installatie goed is gegaan.

Soorten inktcartridges

Er zijn eigenlijk twee soorten inktcartridges. Inkttanks en patronen met inktkop. Inkttanks zijn losse patronen met inkt. Ze worden vastgemaakt aan een printkop die aan de printer zit. Eigenlijk leveren deze inkttanks dus alleen de nodige inkt. De kwaliteit van de printer bepaald uiteindelijk hoe je afrukken zullen zijn. De patronen met inktkop zijn wat prijziger. De inktkop drukt als het ware direct af. Dit bepaald in grote mate de afdrukkwaliteit en wanneer een patroon met inktkop moet worden, heb je eigenlijk elke keer een ´nieuwe printer´.  

Voor deze twee soorten inktcartridges zijn er veel varianten verkrijgbaar. Zo heb je HP cartridges of Epson cartridges. Veel producenten leveren ook goede huismerk cartridges. HP levert meestal een vaste kleurenpatroon, maar heeft ook modellen met losse inkttanks. Canon en Epson kunnen ook losse inktanks leveren.

Er bestaan patronen om in kleur te printen en patronen om in zwart af te drukken. Meestal heeft een printer aparte kleuren cartidges en een zwarte inktcartridge. Er zijn echter ook printer waarbij er meer één kleuren patroon en één zwart patroon gebruik kan worden.

Bij printers die ook foto´s kunnen printen zit er vaak nog een extra cartridge in die een hoogglans zwarte inkt bevat. Je hebt vaak multipacks waarin zowel zwarte inkt als kleuren inkt zit. Dit is wel zo handig wanneer je direct alle inkt wilt vervangen.

Welke cartridge heb je nodig?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten welk merk printer je hebt. Dit is meestal niet moeilijk te vinden. Het type printer staat vaak ook op de printer vermeld. Daarmee kun je al vrij gemakkelijk op internet opzoeken welke soort cartridge je nodig hebt. Printer worden standaard geleverd met een inktcartridge. Deze is vaak niet volledig gevuld en zal dus snel aan vervanging toe zijn. Wanneer je de printer open maakt, dan kun je op de cartridge vaak een code zien. Dit is bij Epson bijvoorbeeld vaak één letter en cijfers. Bij HP is dit meestal een enkel nummer. Wanneer je de code hebt kun je de cartridge daarmee vervangen.

Bestel je cartridge gemakkelijk online

De inktcartridges zijn zowel in winkels verkrijgbaar als online. Het is vaak gemakkelijk om je cartridges online te bestellen. Ook deze webwinkels hebben vaak hulptools waarmee je kan opzoeken welke cartridge je nodig hebt voor jouw printer. De bezorgtijd bedraagt maar enkele dagen, waardoor je na bestellen vrijwel direct je cartridges in huis hebt.

Geef een reactie